skip to Main Content
GEÇDA
Post Series: Testler

Erken Çocukluk ve Gelişim

GEÇDA gibi gelişim testlerinin kapsamında olan erken çocukluk dönemi, baştan sona heyecan verici bir süreç. Bir insanın dünyaya gelmesi, her şeyi baştan keşfetmesi ve sizin anne babalar olarak bu sürece rehberlik etmeniz. Heyecanlı, keyifli ve gurur verici. 

Elbette her ebeveyn namıdiğer birincil bakıcının süreci bir özel eğitim ya da nörobilim uzmanı gibi takip etmesini beklemiyoruz. Nasıl ki herkesin kendi doktoru ya da eczacısı olmasını tehlikeli buluyorsak. Her bireyin hayatta farklı bir rolü ve görevi var. Ebeveynlerin çocuklarının hayatındaki rolü rehberlik olmalı ve ebeveynler bu süreçten doyasıya keyif almalılar. Süreçteki takılmaları farkettiklerinde ise mutlaka bir doktora danışmalılar. 

Doktorunuzun yönlendirmesiyle gittiğiniz özel eğitim uzmanı ise öncelikle değerlendirme alacaktır. Uzmanlar birçok değerlendirme aracını, çocuğunuzun durumunu belirlemek için kullanabilir. AGTE, GEÇDA, Benton Görsel Bellek Testi, Frostig Görsel Algı Testi, Bender Gestalt Testi, Peabody Resim Kelime Testi, Burdon Dikkat Testi, GOBDÖ, Frankfurter Dikkat Testi, d2 Dikkat Testi, Good Enough – Harris Bir Çocuk Çiz Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ya da Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği gibi test ve ölçekler kullanılabilir. Her çocuk gibi her uzman da farklı bir bireydir ve kendine göre en çok bilgi aldığı ve işlevsel bulduğu yöntemleri seçecektir. Gelişimin takibi açısından en beğendiğim AGTE yani Ankara Gelişim Tarama Envanteri olsa da, GEÇDA yani Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı da yakın sonuçlar vermektedir. Peki nedir Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı?

GEÇDA Nedir?

GEÇDA, 0-72 aylık bebek ve çocukların gelişim hakkında bilgi verir. Çocuklar için bir değerlendirme aracıdır. Çocukta gelişimsel geriliklerin erken tanımlanmasında kullanılır. Amaç, erken tanımlanan gerilikler nedeni ile çocuğun daha ileri değerlendirmelere sevk edilmesidir. GEÇDA için bebeğin 15 günü doldurmuş olması gerekir. Uygulama, bebek 72 aylığı geçtikten sonra yapılmaz.

 

Bu testi, aşağıdaki maddelerden dolayı yararlı bir değerlendirme aracı olarak görüyoruz:

  • Test, bizim kültürümüze yöneliktir.
  • Geniş bir örneklem grubundan elde edilmiştir
  • Çocuğun tüm gelişim alanlarını ayrıntılı bir biçimde ele alır
  • Çocuğun oyun alanında gözlemlenebilmesi kolaylığı bulunur
  • Bazı maddeler anneye sorulur, böylelikle anneler de değerlendirmenin bir parçası olur.
This Post Has 0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top