skip to Main Content
1- Otizm Ve Konuşma
Post Series: Dil Gelişimi

Konuşmak biraz mizaç ile ilgili bir durum olduğu için elbette her ebeveyn bebeğiyle eşit ölçüde konuşamıyor. Belki bazılarınız, bebeğiniz henüz anlamıyorken ne konuşacağınızı da bulamıyor olabilirsiniz.

Fakat çocuklarımız ile bol bol konuşmak gerekiyor. Otizmli, özel gereksinimli çocuğunuz ya da bebeğiniz için konuşmanın fazlası yok, ne kadar çok o kadar iyi. Eğer konuşma terapisi alıyorsanız, konuşma terapistiniz dil ve konuşma seanslarınızda bu konuda sizi bilgilendirmiş olmalı.

Hem bebekler hem de özel gereksinimli çocuklar için

Bu konu sadece otizmli çocuğu olan aileleri değil, gelişimsel dil problemi, kekemelik, her tür konuşma bozukluğu ile tüm gelişim geriliklerinin yaşandığı tanıların yanı sıra normal gelişim gösteren bebeklerin ailelerini de ilgilendiren bir konu.

Sosyal izolasyon

Nörobilim yüksek lisansım süresince yaptığım akademik araştımalardan edindiğim belki de en önemli bilgi sosyal izolasyonun etkilerinin tersine çevrilmesinin çok ama çok zor oluşuydu. Bu yazıda sözü geçen sosyal izolasyon, bebeğin sosyal gelişimi için en kritik dönemde sosyal etkileşimden mahrum kalmasıdır. Sosyalleşmesi için çocuğunuzun konuşması gerekmez. Akranıyla yanyana olması sosyal becerilerin oyun becerilerinin gelişiminin ilk basamağıdır.

Beyin gelişimi

Beyin tamamiyle gelişimini 25 yaş civarında tamamlıyor olsa da, beynin %80’i ilk 3 yaşta gelişmektedir. 5 yaşta beynin %90’ı olgunlaşmakta, kalan %10’luk kısım ise 25 yaşa kadar gelişimini sürdürmektedir. Bu bilgi rehberliğinde, özellikle ilk 5 yaşta çocuğumuzu ne kadar çok uyarana maruz bırakırsak o kadar çok kalıcı bağlantı kurmasını sağlayabileceğimizi görebiliriz. İlk 5 yaşta konuşmadığımız çocuğumuzun ise sosyal etkileşim ve iletişim becerileri açısından beyninde daha az bağlantı kurulacağı açıktır.

Yeterince iletişim kurulmayan çocuklar

Bu durum ileriki süreçte çocuğumuzda yukarıda bahsettiğimiz gelişimsel dil problemi, kekemelik, her tür konuşma bozuklukları ile gelişim gerilikleri ve hatta otizm gibi vakaların görülmesine sebep olabilir.

Bu sebeple ortaya çıkan otizm spektrum bozukluğu genellikle uyaran eksikliği ya da disentegratif bağlanma bozukluğu olarak da adlandırılmakta ve yoğun özel eğitim ve bolca sosyal etkileşim ile toparlayabilmektedir.

Gelişimin desteklenmesi

Bebeğiniz normal gelişim gösteriyorsa, beyin gelişimini desteklemek ve ileride sorun yaşamamak adına mutlaka bol bol konuşmalı ve sosyal etkileşime girmelisiniz.

Eğer çocuğunuz gelişimsel dil problemi, kekemelik, her tür konuşma bozuklukları, gelişim gerilikleri, ya da uyaran eksikliği, disentegratif bağlanma bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu gibi bir tanıya sahipse özel eğitimin yanında bolca konuşarak daha hızlı yol alabilirsiniz. Unutmayın ki eve genellediğinizde çocuğunuzun gelişimi çok daha hızlı şekilde ilerleyecektir.

Peki ama nasıl?

Peki otistik çocuğa konuşma eğitimi nasıl verilir ya da otistik çocuğa konuşma nasıl öğretilir diye sorarsanız, ilk olarak otistik tabirinin artık kullanılmadığını söylemeliyiz. Otizm ya da otizm spektrum bozukluğu demek daha doğru olacaktır. Otizm, konuşma ve konuşma bozuklukları için konuşma etkinlikleri ve konuşma çalışmaları üzerine yazılmış, yazı dizisindeki diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz. Atipik otizm ya da otizmde konuşma arttırıcı konuşma teknikleri ve planlanmış konuşma oyunları ile dil konuşma çalışmaları yapabilirsiniz.

This Post Has 0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top